Kjolen alle kan strikke!

Silje Pedersen, september 21, 2016 8:15 pm //

img_4960-1

I Intervjuet møter du mennesker med lidenskap og kunnskap på sine felt. Noen er aktuelle, andre er rett og slett inspirerende og bra damer med god smak!

Først ut er Norges farge-dronning, Dagny Thurmann-Moe fra Dagny Fargestudio. Dagny er aktuell med et samarbeid med strikkedesignerduoen Pickles der hun har utviklet den ultimate strikkekjolen som passer deg og dine farger. Hun mener det er kjolen som alle kler. I tillegg så er det visst en kjole alle kan strikke, så nå er det vel bare å ta strikkepinnene fatt? Jeg er i alle fall inspirert!

Du omtaler kjolesamarbeidet med Pickles som «det fargerike basisplagget» hva mener du med det?

– Min egen garderobe er bygget opp av kjoler, og det er fordi en kjole kan være tre plagg; kjole, skjørt eller genser. Gir utallige variasjons- og kombinasjonsmuligheter! Så dette er en kjole du kan bruke på jobb, på fest og til hverdags. Du kan dresse den opp eller ned med tilbehør og sko, og den kan se alt fra litt glamorøs og skulpturell ut med pumps, til avslappet og uformell ut uten belte og med joggesko. Det beste du kan gjøre, er å bygge opp garderoben din rundt farger som gir deg glød, og dette prosjektet skal gjøre det enkelt å finne frem til nettopp disse fargene.

Har du alltid vært glad i farger?

– Interessen for farge startet da jeg var liten (som de fleste andre barn), men forsterket seg med alderen i stedet for å dabbe av. Var ekstremt opptatt av fargene på klærne mine fra jeg gikk i barnehagen, og begynte å interessere meg for farger og interiør da jeg fikk innrede soverommet mitt da jeg skulle begynne i første klasse på barneskolen. Fra 16-årsalderen begynte jeg å lese faglitteratur, og interessen har holdt seg godt. I dag, er det fargebruk innenfor interiør, mote og arkitektur jeg er mest opptatt av (men også biler!).

Hva mener du er de fineste basisfargene vi kan ha i høst?

– Det er nettopp dette jeg ønsker å sette fokus på med dette prosjektet. Farger du kler og som fremhever trekkene dine er uavhengige av trender. Denne kjolen kommer i strikkekits hvor fargene er delt opp etter hva som fremhever de forskjellige øyenfargene. Jeg synes det er rart at butikker for eksempel ikke har et større fokus på å hjelpe kundene sine med å finne farger og snitt de kler, men i stedet pøser på med sesongens it-farger og it-former, som egentlig bør være irrelevant.

Både klær og farger er for meg viktige kommunikasjonsverktøy. Jeg synes det er utrolig spennende å se hva som skjer, samtidig har det gått for langt, hvor enkelte merker har hele ni kolleksjoner i året. Dette er med på å devaluere plagget og plaggets verdi. Strikkekjolen kommer i en klassisk passform, som gjør at du faktisk kan ha den resten av livet, hvis du behandler den pent.

img_5763

Er du en planlegger eller spontan når gjelder klesshopping og å velge ut antrekk?

– Jeg er begge deler, men planlegger mest. Jeg vet hvor jeg har hull i garderoben, og hvilke plagg jeg trenger. Har jo jobbet med å bygge den opp i nesten 15 år, og den inneholder plagg fra flere forskjellige tiår og epoker. Den er vel det man kan kalle eklektisk, men bygget opp med plagg med en klassisk passform som gir den varighet. Samtidig har jeg ingen beige, grå eller sorte plagg i garderoben, som jeg ikke kler.

Du har fem minutter på å velge antrekk og komme deg ut døren, hva velger du?

– Jeg bruker aldri mer enn fem minutter på å kle på meg, så det blir mest sannsynlig kjole, belte og noen fargerike pumps.

Hvordan ble samarbeidet med Pickles til?

– Både Pickles og jeg er jo veldig glade i farger, og dialogen vår startet for to år siden med et prosjekt som ikke ble noe av på grunn av tidspress. I februar tok vi opp tråden igjen, og denne gangen rullet ballen fort. Jeg har aldri vært med på et prosjekt som har gått raskere og enklere. Vi traff på første forsøk med oppskriften, og det føles helt utrolig. Kommer til å leve i de fire strikkekjolene mine i høst, vinter og vår!

img_4821-1

Selv føles det som om jeg må komme over en terskel for å begynne å strikke, det virker ganske vanskelig…Hadde du lang strikkeerfaring før du startet på kjolene?

– Jeg er vel definisjonen på en nybegynner. Strikket litt i tiårsalderen, men ikke siden det, så det var 25 år siden jeg strikket sist! Husket ingenting! Det er to ting som motiverte meg: Det ene var en strikkeanmeldelse som var utrolig tullete i Morgenbladet 24.desember 2015, og det andre en togtur på vei til Stockholm Furniture Fair med bransjekollegaer (som satt og strikket hele veien!).

Jeg bestemte meg for at dette skulle jeg lære, og prøvde meg (med hjelp fra Pickles) først på et skjerf. Det var utrolig kjedelig å strikke, så da jeg kom i gang med strikkekjolen, tok det meg tre uker å strikke den ferdig. Det var som yoga! Så vanvittig avslappende, samtidig som man faktisk produserer noe som er varig. En ganske fantastisk følelse.

Jeg hadde noen startproblemer, og det jeg synes var aller vanskeligst, var å strikke vrang! Heidi (den ene gründeren i Pickles) holdt på å le seg i hjel den første gangen jeg prøvde, det så rett og slett utrolig dumt ut (av en eller annen grunn, kom høyre albu langt over hodet, og veldig rare grimaser med munnen). Nå er det lett som en plett. Det andre var å kaste over, som lager det fine mønsteret på skulderen. Det var utrolig enkelt å fascinerende å gjøre! Kjempemoro! Hadde egentlig lyst til å fortsette med kastingen, men man må jo følge oppskriften, ellers blir det tull! Pickles har laget noen enkle videoer man kan sjekke ut på akkurat disse tingene, og det er 2 minutter på YouTube, så fikser du det. Virkelig ikke vanskelig og jeg er ikke en crafts-person, men dette liker jeg.

Noen tips til oss nybegynnere?

– Ikke begynn med skjerf!! Kjole eller genser er mye morsommere, og sannsyligheten er større for at du kommer i mål. Ikke gi opp hvis det er noe som er vanskelig, spør meg (eller noen andre du kjenner) om hjelp, eller sjekk ut youtube-videoene. Alle, og da mener jeg ALLE kan klare dette. Vi kommer til å ha strikkekafe et par ganger i høst, og der kan du få hjelp til helt basic ting, som å legge opp masker, kaste over, øke masker osv. Det er gøy og sosialt å strikke med andre.

Om du skal velge tre plagg du unner deg i høst?

– Jeg skal strikke meg kjole nr 5, en wrap-kjole og et par støvletter med 5 cm høye chunky heler. #hurra!!

Følg Dagny på Instagram @farge_dagny