Et par ting som hjalp oss på veien

Et par ting som hjalp oss på veien

124F4B7B-3FA7-4DFF-AF5D-79DC66F8CD54

Tusen, tusen takk for alle fantastiske og støttende meldinger❤️etter innlegget mitt om Drømmen om et barn til

Det kjennes helt riktig å dele, da det er som jeg alltid har trodd at mange møter på utfordringer både med å bli gravide og sliter som meg med å både takle det og vite hva man skal gjøre med både sorg, skuffelse, misunnelse, selvfølelse og andre vonde tanker.

Det har vært over 700 kommentarer, meldinger, mail og private meldinger de to siste dagene og jeg har prøvd så godt jeg kan å svare alle. Det håper jeg dere skjønner tar tid, selv om jeg skal prøve å klare å komme igjennom alle❤️

Når jeg ser igjennom alle meldinger er det spesielt en ting som går igjen av spørsmål og det handler om hvordan man skal takle situasjonene som oppstår på veien. Her innrømmer jeg selvsagt at jeg ikke er en ekspert, men bare kan dele de erfaringene som vi har hatt og som har hjulpet oss og spesielt meg å takle både tap, skuffelse og hjertesorg.

Før jeg ble gravid med Ella Victoria så hadde jeg to miscarriages. En hvor jeg akkurat hadde opplevd å få positiv test rundt et år etter at vi begynte å forsøke. Da jeg uken etter opplevde at blødning kom allikevel, var det tungt. Men jeg kom meg videre på et vis.

Den andre gangen jeg testet positivt måneder senere var det mye værre. For jeg kom over to måneder før de fant ut at det ikke var liv laga. Noen minner vil jeg nok aldri glemme og akkurat den dagen glemmer jeg aldri. Det var en fredag ettermiddag. Vi gikk inn på legekontoret med håp og kom ut knust. Jeg husker så godt legen sa “at det var enda godt vi oppdaget det nå så det ikke ble enda værre for deg” som hun sikkert trodde skulle være trøstende. Jeg fikk piller som skulle hjelpe til å sette i gang prosessen men disse virket ikke. Hele helgen gikk jeg bare å grublet, gråt og ingenting skjedde. Det som de mente skulle være en “enkel” prosess, endte med operasjon tirsdagen etter. Den dagen glemmer jeg heller aldri, for det var dagen da min aller kjæreste bestemor ble begravet. Istedenfor å være der for å ta farvel med en som hadde en ubeskrivelig rolle i livet mitt og ga meg ubetinget kjærlighet i alle år, så lå jeg på operasjonsbordet.

Veien videre etterpå var ekstrem tøff. De gikk lenge før vi klarte å satse på nytt. Da jeg ble gravid med Ella Victoria, turte jeg nesten ikke å tro det. Jeg kjøpte sikkert 10 testpinner for å være sikker. Og jeg turte ikke å håpe før vi fikk se hjertelyden i uke 8. Jeg var ganske nervøs for å miste helt til jeg kom til fjerde måned. Etter det kom de tunge tankene sjeldnere og sjeldnere.

52771E88-E134-44A1-B82B-CC810E35E849

I all denne tiden har det vært et par ting som har holdt meg oppe. En helt fantastisk mann, venner og familie som har stilt opp og kommet når sorgen var alle værst. Det å gå til fagfolk som har en god forståelse, sympati og forutsetning for å forstå hva du går igjennom har vært en stor støttefaktor.

En av de som har hjulpet meg aller mest er akupunktør og homeopat Vibeke Fjeld, som i de senere år har spesialisert seg innen behandling av barn og barnløse. Jeg fikk henne anbefalt både av min lege (spesialist) og en venninne som selv hadde vært mange runder med ivf, skuffelser og sorg.  Jeg husker at jeg var nervøs da jeg dro dit, men umiddelbart kjente meg ivaretatt og og at Vibeke hadde en god forståelse for alt jeg hadde vært igjennom. Dette var et par måneder før jeg ble gravid med datteren vår. I ukene som kom, lyttet hun, kom med forslag, satte nåler og hjalp meg til å snu det negative fokuset og sprialen jeg var inne i.

Effekt av behandlingen følte jeg allerede at jeg hadde etter kort tid. Jeg ble mindre syk og hadde mer overskudd og var rett og slett mer glad. Kroppen føltes mer balansert og jeg brukte timene på benken til meditasjon og ro fra tankene. Etter et par måneder med behandling ble jeg gravid (selvsagt med god hjelp fra mannen min) og fortsatte å gå til Vibeke helt til datteren min var født, samt i tiden da Ella Victoria var liten og hadde kolikk. Hun fikk også akupunktur for sin kolikk hos Vibeke.

Jeg har snakket med mange andre i samme situasjon om å møte lite forståelsesfulle leger, sykepleiere eller annet helsepersonell og hva dette gjør for selvfølelsen til en som allerede er i en svært sårbar situasjon. Som prøvere lever man ofte med mange følelser utenpå kroppen, hver eneste måned er en berg og dalbane med følelser, enten det er med eller uten ivf. Derfor er det så godt å komme til en som både har kunnskap og forståelse, samt gir deg troen på veien videre.

Jeg visste at det kom til å komme mange spørsmål etter dette innlegget, så jeg fikk et svar fra Vibeke om hva hun opplever at par som kommer til henne opplever som vanskelig. Vibeke har ni års utdannelse og hjulpet veldig mange barnløse par å oppnå sine drømmer. På veggen hos Vibeke henger det mange takkekort fra lykkelige foreldre og disse har jeg selv stått å lest på mange ganger, før jeg tilslut kunne sende henne vårt eget.

Vibeke jobber sammen gode klinikker både når det gjelder IVF og eggdonasjon, og dette kan være en god fordel hvis man for eksempel vurderer behandling i utlandet:

– Min erfaring med fertilitetsbehandling gjennom 18 år på Klinikk Fjeld er at det er stadig flere kvinner som får sitt første barn i relativt høy alder. Særlig de som relativt lett blir gravid med sitt første barn, tross at de er 38-40 år har lett for å vente en god stund før de orker prosjektet med å få barn nummer to. Og da kan det komme en stor overraskelse, nettopp at de ikke blir gravide med barn nummer to, sier Vibeke Fjeld.

– Mange prøver med lavdose hormoner, som femar og chlomifen først og så prøver de fleste ivf etter hvert. Sorgen særlig kvinnen begynner å føle på i denne situasjonen er veldig tung og den oppleves veldig lik for de fleste. Mannen i denne situasjonen er oftest ikke så sorgfulle, da de ofte reagerer mer rasjonelt og tenker at ” vi har fått ett barn og enten blir det med dette barnet, eller så er vi ekstra heldige og får ett til.”

Alle har ulike måter å takle sorg på, men jeg kjenner meg så igjen i det Vibeke skriver. Min mann har andre følelser (skulle bare mangle) og gir også utrykk for sine følelser på en annen måte enn meg. Felles for mange kvinner midt oppi i dette, er at man føler seg så mislykket og det går på selvtilliten løs.

– Mange ulike par kommer til meg for behanding og i tillegg til den effekten behandlingen gir, har jeg sett mye av hvordan prosessen og ønske om første eller andre barn gjør med selvfølelsen. Mange opplever å bli sjalu på venninner, sliter med selvfølelsen og opplever at mannen har andre følelser enn henne rundt opplevelsen, sier Vibeke. Hos Klinikk Fjeld hjelper vi alle til å finne ut hvilken behandling som er den beste for deg eller dere.

Jeg har selv anbefalt Vibeke til alle jeg kjenner som sliter med dette eller har andre utfordringer.  Jeg har også tidligere skrevet om forskjellige behandlinger jeg har tatt hos Vibeke. Dette er ikke et betalt eller sponset innlegg, bare en anbefaling rett fra hjertet. Jeg vil nevne at jeg har fått noen timer sponset av Vibeke, men at jeg selv har betalt selv for å gå til henne av og på i flere år. Støtten hun har vist meg og oss har vært en stor trøst og hjelp i hele vår reise så langt💗

Ønsker deg der ute som opplever noe av det samme all lykke og støtte på veien. Håpet er at du finner trøst eller styrke i noe av det som jeg deler.

Foto: Sara Johannessen og Westwingde

Silje Pedersen

2 thoughts on “Et par ting som hjalp oss på veien

  1. Fint du opplevde det slik. Jeg fikk en helt annen erfaring hos henne…opplevde at hun hadde mange til behandling på en gang og hun mistet oversikten. Føltes som en pengemaskin…jeg ville avslutte og hun forsøkte å overbevise meg om at vi måtte fortsette. Kanskje det hjelper for noen, men ikke for alle. Greit å få nevnt dette også.

    1. Hei Aline, så trist å høre💔Jeg kan jo kun skrive utifra egen erfaring. Men flott at du kommenterer og deler, det setter jeg stor pris på. Jeg har selv gått til lege jeg synes var fantastisk som andre synes var helt håpløs…Vi er alle ulike. Takk for at du la igjen kommentar her💗

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *