Du og jeg trenger en pause fra hverandre

Du og jeg trenger en pause fra hverandre

BSC_1348

Det er lett å bli avhengig. Noen blir avhengig av dop eller alkohol, andre av Pepsi Max og sjokolade. Ikke så rart, når vi vet at alle disse gjør ganske mye med hjernen vår. Personlig så er jeg ganske avhengig av kaffe og vet ikke helt hva jeg skulle gjort uten. Men det er en annen avhengighet som nå preger livet til mange av oss. En som jeg tror er mye mer usunn enn et par kopper kaffe og som jeg kjenner påvirker livet mitt i større og større grad.

Det er forholdet mitt til telefonen. I disse dager er vi alltid tilgjengelige. Vi skruer nesten aldri av. Jeg kjenner av og til at telefonen, Instagram, mail og Facebook tar over livet mitt. Telefonen er alt: Klokke, alarm, musikklager, kamera og bildebank. Jeg får angst om jeg har lagt den fra meg eller noe på telefonen ikke virker.

Så akkurat nå så trenger vi en pause fra hverandre. Jeg kjenner at jeg er ganske lei. Så jeg skal bruke påsken til å legge fra meg dårlig samvittighet, trangen til å alltid være tilgjengelig og “på” hele tiden. For selv om Instagram er inspirerende, så er det også en annen side som mange lar være å snakke om: Det at vi ofte ender opp med å sammenligne oss med alle andre. Og hva godt kommer det ut av det? Fint lite spør du meg. Ofte kan man ende opp med å dagdrømme i vei og plutselig tenker du at livet ditt skal se ut som de personene du følger. Mens livet ditt egentlig er mer enn bra nok i utgangspunktet!

Jeg vet at jeg selv velger å være en del av denne verdenen, men jeg tror nok ikke dette kun gjelder influencers og andre bloggere, men heller en ganske stor del av oss alle. Jeg vet om mange som blir nedrykt når naboer eller venner poster at de skal på ferie eller annet moro og de selv skal være hjemme. Istedenfor å fokusere på alt det man har som er bra, sammenligner man seg med en annen fantasiverden som man tror er mye bedre.

Ofte ser man foreldre sitter på telefonen når barna er på idrett eller bader og går glipp av når barna roper “se på meg”. Og både barn og foreldre blir lei seg når de går glipp av de øyeblikkene. Det gjør meg trist, sånn ønsker jeg ikke å leve livet mitt.

Siden påsken er en tid for familie og kos, tenkte jeg at det var på tide med en Digital Detox som jeg også skal forsøke å ta med meg inn i hverdagen når vi er tilbake.

Nå som vi skal på ferie, så har jeg satt opp en del detox-regler som jeg skal forsøke å holde meg til:

1. Kun sjekke Instagram og sosiale medier to ganger om dagen. Da samtidig legge ut innlegg og publisere selv. Instagram er inspirerende, men også en stor tidstyv.

2. Legge fra meg telefonen på hotellrommet eller i vesken.

3. Være tilstede i øyeblikkene. Altfor ofte er jeg opptatt med å ta bilder (man vil jo forevige øyeblikkene), men jeg vil bli flinkere til å nyte tiden sammen.

4. Legge telefonen i et annet rom, så jeg ikke blir fristet til å se på den i stjålne øyeblikk.

5. Sette på autosvar på mailen og tenke at ting får vente litt. Mail er noe jeg liker å ha full kontroll på, men det er ikke vits å sjekke mange ganger om dagen, det skaper bare mer stress enn nødvendig.

Har du noen andre gode tips for en digital detox?

 

Silje Pedersen

2 thoughts on “Du og jeg trenger en pause fra hverandre

 1. Hei Silje,
  Dette med avhengighet av sosiale medier og spesielt telefonen er noe jeg har fulgt med på litt fra utsiden.Jeg gjorde tidlig noen valg som jeg er glad for nå.
  – Jeg har ikke Fb på mobilen, bruker kontoen kun fra pc
  – Jeg bruker ikke instagram eller twitter
  – bruker spotify på trening og lager min egen musikkliste som jeg endrer og oppdaterer etter behov
  – bruker ikke treningsapper og styrer unna apper generelt
  – det å være tilstede i øyeblikket istedefor å stirre på en telefon er ekstremt viktig. Noe av det verste er småbarnsforeldre på trilletur med propper i ørene og blikket på telefonen mens den lille blir totalt oversett.

  1. Hei Live, det hørtes veldig smart ut:) Denne gangen har jeg lagt telefonen ganske fra meg og jeg merker stor forskjell både på meg selv, familien generelt og minstemann. Selv om jeg har tatt litt bilder og video, så pakker jeg den raskt ned igjen og det har virkelig fått meg til å tenke over telefonvanene mine. Jeg har alltid tenkt selv både på de som triller som du sier med ørepropper og telefon eller de som sitter på sidelinjen på fotballkamper med nesene i telefonen og går glipp av datteren eller sønnens målscoringer. Disse små oppfatter så mye mer enn det vi tror og jeg tror det på mange måter er usunt at de skal kjempe en kamp mot oppmerksomheten til telefonen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *