Visste du at alt av tekstil kan resirkuleres?

Visste du at alt av tekstil kan resirkuleres?

 

Det er faktisk mye du kan gjøre som forbruker for miljøet. Bare det at du tar deg tid til å tenke igjennom kjøpene dine og unngår bomkjøp, er med på å gjøre forbruket mindre. Når det gjelder tekstilbransjen, så står den for en stor utfordring i årene som kommer. For bransjen må hjelpe kunden å ta riktige valg basert på god informasjon, samtidig som at kunden også har et ansvar for å sette seg inn i hvordan vi kan bidra til et mer bærekraftig forbruk. Slik kan vi alle ta ansvar. Vi har kun en planet og jeg tror alle ønsker at den skal vare lengst mulig. Akkurat som du sorterer plast og matavfall, så kan du være like flink med tekstil. I uken som kommer er det Tekstilaksjonen og i samarbeid med KappAhl viser jeg hvordan du kan være med å hjepe til å resirkluere de plaggene som ikke kan reddes hjemme. Jeg er opptatt av at plagg kan få lengre levetid her hjemme ved enkle reparasjoner og gjenbruk. Det vil si at jeg prøver å reparere det vi kan (svigermor hjelper ofte til) og i tillegg har jeg en egen pose som jeg fyller med tekstil som ikke kan reddes i sorteringssystemet.   CF979EFD-6506-4221-BB15-36114C9B0D45 Vi er heldige og arver mye. Vi prøver også så godt vi kan å ta vare på Ella Victoria sin garderobe, så andre barn av venner kan få glede av disse plaggene i fremtiden. Selv om vi er flinke til å bruke ting til det er slitt, så er det slik at barnehagebarn ofte kommer hjem med hull her og der og noen ganger står ikke plagg til å reddes. Da er det greit å vite at du kan levere plaggene i butikk hos KappAhl. Det spiller ingen rolle hva slags tekstil det er eller om det er andre merker. KappAhl tar i mot alt. Når du leverer en pose så får du 50 kroner i verdikupong til ditt neste kjøp og det kan være godt å ta med seg. Jeg vet mange kvier seg for å levere inn utvasket undertøy, ødelagte strømpebukser, sokker med hull osv. Men dette skal du ikke tenke på. Legg alt i en pose som du knytter sammen og leverer, det er ingen som sjekker plaggene de går rett i boksen til resirkulering.

Tips til deg som vil bidra til en grønnere hverdag:

Reparer og fiks det som kan fikses. Slik får plaggene lengre levetid. Små hull kan lett stoppes eller kanskje du kan sy over en morsom merkelapp? Kan den for store kjolen sys inn eller skal du legge den ut for salg så noen andre får glede av den? Er de hvite skoene blitt grå? Vask de med tannpasta- joda, det fungerer.

Alt av tekstil kan resirkuleres! Dette gjelder alt fra slitt sengetøy, håndklær og klær.

Visste du at: Lo fra vaskemaskinen er tekstil? Dette kan du også levere inn.

Ha en egen pose/bøtte til tekstil så du resirkulerer dette samtidig med mat og avfall. Dette gjør det til en rutine og enkelt å følge opp. Når bøtten er full. kan du levere inn i butikk.

Tenk nøye igjennom kjøpene dine. Unngår du bomkjøp, så sparer du miljøet. Se og les på plagget, er det merket grønt som indikerer Better Cotton? Kjenn på kvalitet og tenk over hva du skal bruke det til. Hva passer dette sammen med i din garderobe? Prøv det nye plagget hjemme sammen med det du allerede har.

Ha byttekveld med venninner. Be venninnene ta med seg litt vin og 10-20 plagg som de er lei av og bytt i vei. Dette er kjempegøy for alle og gir lengre levetid til alle plaggene.

Gi til Fretex eller selg det som du ikke lenger bruker. Det er ikke vits at klærne støver ned i garderoben om du ikke bruker dem. Legg det ut for salg og la andre få glede av skattene dine. Gi til Fretex eller husk at det er mange som trenger klær nå når vinteren kommer og ikke har så god råd. Mange frivillige organisasjoner tar i mot yttertøy og sko som de kan gi til de som trenger det aller mest.

Tekstilaksjonen er nå på fjerde året og er et unikt og tverfaglig samarbeid mellom aktører innen norsk mote- og tekstilbransjen, nye kleskonsepter, miljøorganisasjon og tekstilgjenvinnere. Alle store kjeder som KappAhl, Cubus, H&M, Bergan, Varner, Fretex og UFF deltar. Slagordene er Reduse, Reuse, Remake, Repair og Recycle. E66A2359-3281-48FE-8A3B-CDA51ADDE526

Mange spør hvordan jeg som er en del av forbrukerverden kan fronte og oppmuntre til dette, men da svarer jeg deg slik: Det ene utelukker ikke det andre. Ja, jeg er opptatt av min bransje og synes det er gøy med noen nye plagg hver sesong. Men jeg har i alle de 10 årene jeg har blogget også hatt fokus på gjenbruk, vintage og at jeg er en av de som bruker mitt tøy mye. Faktisk så bruker jeg plaggene mine så mye at jeg får negative kommentarer på det (ikke at jeg bryr meg om det lenger). Jeg er en bevisst shopper og gjør sjelden bomkjøp. Jeg tror alle kan gjøre en liten forskjell, både ved å tenke på forbruket, forlenge levetiden på plaggene og være med å resirkulere. Er du ikke enig?

Silje Pedersen

2 thoughts on “Visste du at alt av tekstil kan resirkuleres?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *