Trenger vi kvinnedagen?

Silje Pedersen, mars 8, 2018 11:59 am //

IMG_9498b

Ja, det gjør vi og la meg kjapt fortelle deg hvorfor. Ta et minutt og tenk etter hva din mamma, bestemor og oldemor har gjort for at akkurat DU nyter av de rettighetene som de kjempet for og som ikke var normen på den tiden. Tenk deg litt om hvor godt vi har det her hjemme i Norge. Du er herre over din egen kropp, du bestemmer og har mulighet til å påvirke systemene rundt deg.

Du kan bli hva du vil og dine barn har samme mulighet. Du gir de en trygg ramme å vokse opp i og lærer de forhåpentligvis at de kan bli hva de vil, enten det måtte være lege, brannmann, Ceo, lede sitt eget firma eller være med på å bygge en drøm for andre. Du lærer de å bry seg mindre om janteloven og hjelper de å løfte frem andre kvinner.

Men sånn er det ikke mange andre steder i verden. Klart vi skal ha fokus på lik lønn og likestilling her hjemme også, men husk at for mange kvinner er det de mest presserende behov som teller. Mange er på flukt, utsatt for krig, konflikter, vold og overgrep. Mange får ikke bestemme over sin egen kropp. De er som deg opptatt av å forsørge familien sin best mulig, selv i svært vanskelige situasjoner.

Derfor er det så viktig at vi skuer utover oss selv og vårt og hjelper til å løfte hverandre frem. Og da spør du deg kanskje, hvordan da og hva gjør DU selv? Jeg er selv aktiv i ulike kvinnenettverk som er med å støtter og hjelper hverandre. Jeg bidrar med økonomisk hjelp til forskjellige hjelpeorganisasjoner. Jeg innser at jeg ikke kan hjelpe alle, derfor prøver jeg å hjelpe der jeg kan. Det tror jeg er alfa og omega for at vi skal kunne utgjøre en forskjell.

Jeg tror på å overføre sterke verdier og meninger til datteren min. Mitt håp er at hennes generasjon slipper en «metoo» kampanje. Jeg vil at hun skal vite at hun kan bli hva hun vil og at det aldri er greit med menn i maktposisjoner som utnytter sine stillinger for egen nytelse.

Det er også ekstra viktig at vi er med å løfte hverandre frem og ikke bruker for mye tid og energi på misunnelse og frykt. Omgi deg med sterke kvinner og tørr å si ifra om det er ting du reagerer på. Bli inspirert og la deg selv inspirere til å følge dine drømmer og ideer.

I dag er jeg stolt. Jeg er stolt av at jeg driver mitt eget firma og er min egen sjef. Jeg er stolt av at jeg alltid har gått min egen vei, til stor kritikk fra mange. Jeg er stolt av de verdiene jeg hver dag prøver å lære min datter. Jeg er stolt av min mamma og takker henne for at hun gikk i tog for meg og alle andre kvinner som har stått på for at vi skulle ha rett til å bestemme over egen kropp, stemmerett og likestilling.

Tusen takk! >3