Noe av det som hjalp meg

Noe av det som hjalp meg

IMG_1167b

Det er klart folk er velmenende og prøver å komme med trøstende råd. Men når man står i en tøff situasjon der man prøver å holde hodet over vannet, er det ikke alt som hjelper. Om jeg kan gi noen av mine råd og erfaringer da vi var prøvere og stod midt oppi situasjonen, så må det bli at det viktigste er å lytte til seg selv og sin situasjon. Vi er alle forskjellige med ulike behov, så hver situasjon er unik. Hva som hjalp meg, er kanskje ikke til nytte for deg som er i samme situasjon. Samtidig så kan kanskje mine og våre erfaringer gi deg et annet perspektiv?

Saken vår er ute i Magasinet Dagbladet i dag og mange har sendt meg meldinger og spørsmål om jeg kan dele hva som hjalp oss på veien. Når jeg ser tilbake nå, så var det ikke en spesiell ting, men flere som til sammen utgjorde en stor forskjell for oss.

Dele eller holde det for deg selv? Det er flott om du har lyst til å være ærlig om det du går igjennom ovenfor omgivelsene dine. Jeg valgte selv å kun dele det med de aller nærmeste, og det var spesielt to grunner: Jeg var langt nede psykisk og orket ikke alle spørsmål. I tillegg var jeg redd det skulle brukes mot meg karrieremessig. I etterkant har jeg ville være åpen om det nettopp fordi jeg vet det er så mange andre i samme situasjon, samtidig ønsker jeg at det skal bli mindre tabu å snakke om dette.

For andre er det godt å dele så de rundt deg vet hva du går igjennom. Det kan være vanskelig å gå på jobb med en så stor sorg, men husk også at man må være forberedt på ulike reaksjoner. Ikke alle verken skjønner eller har god forståelse for dette temaet, dessverre.

Oppsøk spesialister og gjør deg kjent med det som skjer med kroppen din. Finn ut hvilke rettigheter dere har og hvilke grep dere kan ta. Kunnskap er makt, bruk den til din fordel.

Alternativ behandling. En bekjent anbefalte Klinikk Fjeld og jeg er så utrolig glad for at jeg fulgte magefølelsen og dro på en konsultasjon. Der ble håpet mitt styrket på at vår reise skulle ende positivt. Det at noen lytter til deg og har gode råd om en vanskelig situasjon var akkurat det jeg trengte. Akupunktur, ro og stresse ned under behandlingene velger jeg å tro hjalp meg mye da jeg hadde det som værst. Kort tid etter behandlinger og operasjon for endometriose, så ble jeg gravid. Jeg vet selvsagt ikke hva som hjalp, men velger å tro at begge kom meg tilgode.

Få ut frustrasjon. Prøveprosessen er altoppslukende, så prøv å finn noe der du kan få utslipp for følelser. For meg ble trening og gåturer gode utløp for å få ut mye frustrasjon.

Snakk med de rundt deg som du stoler på. Selv brukte jeg de gode venninnene mine for alt det de var verdt. Og de var alle fantastiske i denne perioden. Kom på kort varsel med blomster og sjokolade, eller slapp det de hadde i hendene når jeg trengte å blåse ut over et glass vin.

Og som en leser så fint sa, det kommer en ny dag i morgen. Selv på de dagene det føles som mørkest, så er det viktig å prøve å beholde troen. Når den aller tyngste kvelden ble erstattet av soloppgang dagen etterpå, øynet jeg alltid et nytt håp i horisonten.

Silje Pedersen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *