Kunsten å si nei

Silje Pedersen, september 25, 2017 11:42 am // ,

IMG_9857b

Hver eneste dag består av mange valg. Ofte er det mange forespørsler fra jobb eller de som står deg nær om du kan stille eller gjøre noe for andre. Med årene har jeg skjønt at det faktisk er en kunst å kunne si nei. Det ligger en befrielse i det å faktisk skjønne sine egne begrensninger som menneske og ta stilling til det.

I en hektisk hverdag så er det umulig å rekke alt og selv om du gjerne skulle kunne hjelpe og tilfredstille alle, så tror jeg ikke det gjør deg til et bedre menneske. Tvert i mot, jeg tror heller på å ta valg så du kan konsentrere deg om de tingene du bestemmer deg for å gjøre. Ellers blir det lett for mye og hverdagen føles slitsom, vond og stressende.

Det betyr selvsagt ikke at du ikke skal hjelpe andre, men det er greit å vite hvor strikken sitter hos deg selv. Blir du utslitt eller overarbeidet så er du ikke til hjelp for noen. Har du familie så er det lett at den dårlige samvittigheten kommer snikende. «Om bare døgnet hadde tre timer til». Det hører jeg ofte, men hva er det egentlig godt for?

Men selv vet jeg at dette handler mye om strukturering og rett fokus. Det handler også om å si nei. Og jeg sier mye nei. Mye mer nå enn tidligere. Jeg sier daglig nei til både samarbeid og ting jeg ikke har tro på. Jeg tar tøffe valg om å ikke dra på ting eller reise fordi jeg heller ønsker å være sammen med familien. Akkurat det betyr mye for meg, selv om jeg har forståelse for at andre ikke ser det på samme måte.

Det er deilig å kunne si nei! Før fikk jeg alltid dårlig samvittighet av å si nei. Det har jeg ikke nå. Istedenfor å kaste bort mye tid på dårlig samvittighet, gir jeg meg selv 5 minutter.  Jeg har lært meg at det ikke kommer noe godt ut av å være overarbeidet eller et rungende «JA»-menneske.

Misforstå meg rett, jeg stiller opp på mye og gir mye ekstra, men det er noe med å kjenne sin egen kapasitet. Når du gjør det, er jeg nemlig sikker på at du yter 100 % bedre! Du får mer overskudd og energi og blir en bedre utgave av deg selv. Det er også mye bedre for de rundt deg.

IMG_9831b

I dag har jeg en rolig dag her hjemme. Siden jeg jobbet hele lørdagen tror jeg det er viktig å hente seg inn litt igjen. Jeg prøver å kjenne på kroppen hva jeg orker og i dag må det gå litt rolig, så får det bli full rulle igjen i morgen.

Må bare vise dere den fine hestehalen jeg fikk på lørdag da jeg var konferansier på Buskerud Storsenter for en trendvisning og ble fikset på hår og makeup av Josefsson Frisører. Har du langt hår så fikser du denne lett selv med et par strikker, men jeg har jukset litt med ekstension for litt lengde og volum. Det er lurt å tuppere litt før du setter i strikk og bruk gjerne en tørrshampo eller strukturspray. Superfin til både hverdags og fest! Ha en nydelig mandag da dere:)