Kjære kroppen min

Kjære kroppen min
1146741_4798249289738_2358021747446372460_n
Graviditeten som forandret alt. Foto: Sara Johannessen

Jeg har så lyst til å si deg dette: Tusen takk! Tusen takk for at du har gitt meg verdens flotteste gave.

For et par dager siden dukket dette bildet opp i Facebook-feeden min. Et minne for tre år siden, en tid jeg aldri kommer til å glemme. En tid jeg var usikker på om jeg noen gang skulle få oppleve.

Kjære kroppen min, i mange år behandlet jeg deg svært dårlig. Du var til tider som en søpppekasse som endte opp med alt det negative i livet mitt. Det startet så uskyldig i tenårene med noen ufine kommentarer om kroppen min fra både barn og voksne og fortsatt med en badevekt som senere skulle ende opp med å styre mye av livet mitt. At jeg til tider var langt under en normal vekt, brydde hjernen seg ikke om. I speilet så jeg nemlig alltid noe helt annet.

Det var først da jeg ga opp ballettdrømmen og møtte mannen min at jeg klarte å snu trenden som hadde dominert livet mitt. Med en tålmodig og støttende mann kom jeg meg litt etter litt og etterhvert fikk jeg også en større kjærlighet til den kroppen jeg hadde brukt så mange timer på å hate. Men en slik sykdom er ikke lett å hanskes med og det har vært mange tilbakefall og vonde episoder.

Da vi ble prøvere var det som en dobbel dose slag i ansiktet. Hadde jeg selv hvert med på å ødelegge mine sjanser til å få barn? Alt måtte opp i lyset og jeg husket lange perioder i livet da menstruasjon hadde uteblitt, uten at jeg noen gang reflektere over det den gangen. Det ble mange tårer og tunge dager mens vi håpet og ventet.

Jeg har tenkte mye over hva jeg hadde gjort mot meg selv og kroppen min. Det var ikke lite hva jeg utsatt deg for. Sulteforing, ekstreme treningsøkter, presset om å være perfekt. Listen er for lang til å liste opp alt sammen…

Det var ikke før jeg ble gravid for tredje gang og spiren endelig satt at jeg tror jeg skjønte helt hvilke mirakel kroppen egentlig er. Hvor sterk jeg følte meg og hvor fantastisk det var at det grodde et lite liv inne i magen min. Først da fikk jeg en enorm respekt for kroppen min. Tenk at jeg som hadde behandlet deg så dårlig, fikk noe så fantastisk i gjengjeld?

Jeg har aldri følt meg så sterk og kraftfull som da jeg fødte og tiden etterpå. Og det skulle forandre hele synet på kroppen min.

Les også: Ikke vent for lenge

For i dag kan jeg med hånden på hjertet si at jeg gir så mye mer blaffen. Jeg kan føle på press rundt meg, men jeg lar det verken styre meg eller livet mitt. Livet er ikke et glansbilde, det tror jeg vi alle vet selv om man ofte presenterer kun det positive på sosiale medier eller ovenfor venner. Jeg vet at jeg, Silje, er så mye mer enn hva de tallene på badevekten sier. Det er du også. Det er ingen vits i å leve livet etter en badevekt som verken roser deg, gir deg en klem eller elsker deg tilbake. En badevekt med et tall er ingen bekreftelse på livet. Det er heller ikke en klesstørrelse eller livvidde.

IMG_1612b

Graviditeten forandret meg, men å bli mamma har forandret meg ennå mer. Jeg ønsker å ha en sterk og sunn kropp. En kropp som tåler lek, har overskudd og er smertefri så langt det lar seg gjøre. Jeg ønsker å kunne oppleve masse sammen med datteren min og ikke legge bånd på meg selv. Jeg vil heller ikke at hun på noen som helst måte skal føle på det jeg har gjort eller høre at mamma er misfornøyd med seg selv når hun ser seg i speilet, klager høylydt om rynker eller stor mage. Tro meg, jeg har sett mange stå sånn og det plukker de minste opp. De små er nemlig mestere i å ta etter oss voksne, det gjelder både på selvbilde eller nedsnakk av seg selv eller andre. Slik starter jo også mye av mobbingen, enten det er mot deg selv eller andre.

I dag er jeg mye mer glad i kroppen min og jeg har et mye bedre selvbilde. Jeg kaster ikke bort tid på å snakke ned meg selv, men hyller heller meg selv og kroppen min litt hver dag. Jeg har heller aldri lenger dårlig samvittighet for et kakestykke eller en sjokoladebit. Jeg er verken perfekt trent eller har det samme ønske om å være syltynn som tidligere. Jeg vet at livet er dyrebart og til for å nytes.

Du kroppen min: Jeg er stolt av deg! Takk for at du har holdt ut med alt jeg har gjort mot deg. Jeg er deg evig takknemlig for den gaven du har gitt meg. Jeg skal prøve å vise deg litt oftere hvor glad og stolt jeg er av deg.

Les også: Tenk deg om før du spør

Silje Pedersen

Leave a Reply

Your email address will not be published.