Hundreårsdrakten

Silje Pedersen, mars 3, 2017 12:38 pm //

IMG_5920b

Det er faktisk få ting jeg angrer på i livet, men må det bli en ting som jeg har tenkt mye på, så var det å ikke ønske meg en bunad eller drakt til konfirmasjonen. Isteden valgte jeg et stereoanlegg som etter et par år kun endte med å samle støv i kjelleren. Da jeg konfirmerte meg var det ikke så mange som fikk bunad eller en drakt, men nå er jo dette mye mer vanlig eller en investering man gjør i voksen alder.

IMG_5590b

Men kanskje var det hele bare var en plan for i fjor var jeg så heldig å få ha på denne elegante festdrakten fra Eva Lie Design til 17. mai og det var kjærlighet ved første blikk. Endelig hadde jeg funnet drakten som passet for meg! Hundreårsdrakten går i rødt, svart og gyldent. Det jeg falt for først, var det flotte fargene og de fantastiske broderiene.

Den fargerike festdrakten har også såpass mye fin historie, som jeg er glad og stolt av å kunne få bære den. Hundreårsdrakten ble designet i forbindelse med 100-årsmarkeringen for Norge. Inspirasjon er hentet fra Jugendstilperioden, som spilte en betydelig rolle ved århundreskiftet og i tiden rundt den revolusjonerende unionsoppløsningen.

Designer Eva Lie og hennes datter Marthe driver familiebedriften som holder til på Frogner og designer og syr de fineste fantasidrakter, men også Jubileumsdrakten for Oslo og Hundreårsdrakten. De er rett og slett herlige mennesker med lidenskap for sitt håndverk og som får deg til å føle deg unik fra minuttet du går inn i butikken. Hele opplevelsen er en reise fra man prøver første gang, til å se det ferdige resultatet. Og blir helt klart et minne for livet.

IMG_5570b

Selve livet er laget i blomstrete rød silke, med jugendstil inspirerte slyngornamenter og planteformer, kantet med sort fløyel og gyldne tittekanter. Skjørtet er i myk, sort ullflanell med sort fløyelskant og gylden tittekant. Til drakten finnes det enten en hvit bomullsskjorte med eller uten blonde, eller en gylden silketaftskjorte. Kvinnedrakten består av skjørt, to forkler, liv, belte, skjerf og jakke.

IMG_7128

Det gir spennende variasjonsmuligheter! Selv valgte jeg som du ser hvit skjorte med blonder. Det mønstrete silkeskjerfet kan du enten bruke i halsen eller på hodet som meg. Personlig synes jeg det er finest med skjerfet i håret. Jeg fikk veldig mange hyggelige komplimenter for drakten i fjor, og mange synes skjerfet i håret var en morsom og anderledes detalj.

IMG_5620b

Sølvbesmykningen består av en stor brystnål i sølv med heng av edelstener, gullhjerte og skjold, med eller uten stener i kronen. Beltespennen er i sølv besatt med edelstener av forskjellig farger og størrelser. Den har også en liten forgylt eller oksidert nål i sølv med edelstenheng til bryst, belte eller jakkeslaget. Sølvet til drakten er utarbeidet av Elise Thiis Evensen, Huldresølv.

IMG_7125-1

Det finnes også herre og barnedrakt og jeg tror Ella Victoria skal få en når hun blir litt eldre, kanskje blir det neste år, hun må kunne vokse i den.

Siden været like godt kan være snø eller sol på 17. mai, så synes jeg det er så deilig å vite akkurat hva jeg skal ha på meg. Jeg trenger ikke lenger å planlegge noe annet og bekymre meg for hva jeg skal ha på meg om det regner eller solen skinner. Med jakken og ullundertøy om det trengs, vil jeg holde meg både varm og fin.

_MG_7264_edited-1

Det er fortsatt ikke for sent å bestille en drakt til 17. mai! Du kan kontakte Eva Lie Design og sammen finner dere frem til hva som er best for deg. Kanskje ønsker du en vakker fantasidrakt i masse flotte farger, eller Hundreårsdrakten som meg. Uansett så hjelper de deg å finne den rette drakten som passer deg og din stil.