Du kan ikke gjøre alle til lags

Du kan ikke gjøre alle til lags

IMG_2855

“Silje, du kan ikke please alle, du er faktisk ikke et kinderegg.”

Vise ord fra min gode venninne, som jeg alltid tenker på når man får litt ufine meldinger eller mail fra personer som mener de sitter med fasitten på livet.

Det er et faktum at vi jenter er opptatt av å gjøre mange til lags, ofte mye mer enn menn. Menn har en helt egen evne til å skjønne at det er klin umulig, kanskje er det nettopp derfor de ikke gidder å forsøke like mye?

Kvinner derimot og meg selv inkludert, har en helt egen evne til å sammenligne seg med andre og føle seg ganske utilstrekkelig om man ikke klarer å gjøre alle fornøyd. Dette enten det gjelder kakebakst til skolelotteriet, at naboen ikke liker deg (kan bare være at de hadde en dårlig dag) eller at Erna på kontoret alltid snøfter eller slenger en stygg bemerkning når du går forbi (kanskje er hun sjalu på jobben din). Men vent litt, hvorfor trenger du å gjøre alle disse til lags? Er det for din egen skyld eller andres? Gnag litt på denne.

Det er ingen hemmelighet at man som blogger eller profilert person får mange ufine meldinger. Da jeg jobbet i VG og minMote.no strømmet det inn av hatmeldinger og kjipe kommentarer. Jeg skal ikke lyve, i begynnelsen synes jeg det var kjempetøft og ble ofte deprimert. En stund skjønte jeg ikke hvordan jeg skulle takle det. Men da flere andre journalister delte sine erfaringer, skjønte jeg at det var noe som kom med jobben. Det var jo ikke personlig, ingen av disse menneskene som sendte meldinger kjente meg. Om jeg skulle fortsette, så måtte jeg finne en indre styrke og ikke la de styre mitt liv. Jeg måtte stole på at min kunnskap, integritet og erfaring var god nok.

Og nå tenker du muligens at jeg er dårlig på å ta kritikk, men det er ikke det dette handler om. Jeg kan fint ta kritikk, så lenge den er konstruktiv. Det er stor forskjell på å skrive en kommentar eller si til noen at “du er stygg og buksen din er stygg” eller “jeg liker ikke stilen din”. Neivel, så likte du ikke akkurat den buksen eller er ikke fan av stilen min (da sliter jeg også med å forstå motivasjonen for å følge meg), og det er helt ok. Men det får jeg heller ikke gjort så mye med. Jeg liker både buksen (ellers hadde jeg ikke gått med den) og stilen min (ellers hadde den jo ikke vært min).

Om du heller kommenterer at du ikke likte akkurat det antrekket eller kombinasjonen fordi du ikke synes det var fint sammen, helt greit. Min jobb består i å prøve ut nye ting og kombinasjoner. Om jeg hadde hatt det samme på hver eneste dag, så hadde det ikke vært noen inspirerende blogg. Det hadde rett og slett blitt veldig kjedelig. Min stil er absolutt ikke for alle, men det jeg kan håpe på er å inspirere i mitt lille univers. Jeg ønsker faktisk ikke at du skal kopiere stilen direkte, men heller finne ut hva som passer for deg. Kanskje er det kun toppen eller jakken du liker, og satt sammen på en helt annen måte enn hvordan jeg gjør det. Det å komme hit skal være et lite pusterom i hverdagen, akkurat som jeg henter min energi og inspirasjon andre steder.

Så, hvordan håndterer du kjipe kommentarer? Uavhengig om de er direkte eller via sosiale kanaler. Går du direkte i forsvar, blir du helt satt ut eller tar du rett til motmæle? Kommer det rett og slett ikke litt an på dagsformen? Noen ganger kan man havne helt i kjelleren, men da er det ofte fordi man har en dårlig dag eller ikke føler seg på topp. Det å stole på seg selv og innse at man ikke kan gjøre alle til lags er faktisk en liten kunst. Det krever litt ekstra innsikt og kanskje en liten pusteøvelse eller to.

Mye handler om å innse at du ikke kan styre andre sin innstilling, tankesett eller motivasjon. Det er bare bortkastet energi å bruke tid på å skjønne hvorfor andre slenger stygge kommentarer eller møter deg med negativitet (om du er hyggelig og imøtekommende). Motivasjonen bak deres negativitet kan ha så mange forskjellige opphav. Har de blitt mobbet og har behov for å hevde seg? Er de bare negative mennesker? Eller bare liker de rett å slett å skape dårlig stemning fordi de ikke har det bra selv. Joda, det er mange som er sånn.

Men hva skjer med oss når folk ikke liker oss? Hvor kommer dette behovet og håpet om at man kan snu det eller magisk få folk til å like deg over natten om du bare gjør en innsats. Hva betyr det egentlig i det store å det hele at Erna på jobben ikke liker deg, eller at naboen ikke alltid hilser blidt tilbake? Om det gjør at hele din verden faller i grus eller du bruker mye tid til å tenke på dette, da foreslår jeg at du tenker over følgende. Hvorfor betyr det så mye for deg? Hva er det værste som skjer om hun/han/de fortsetter å være sure eller negative? Vil du la det styre deg?

Hvordan du ikke skal la dette styre deg, er det kun du som kan finne ut av. Skal du ha en direkte innøvd kommentar som kommer neste gang kakebakeren kritiserer bidraget ditt? Eller møte Erna med en positiv tone og kanskje spørre direkte hva som er galt? Ofte forventer negative mennesker ikke å bli konfrontert eller møtt med positivitet, så det kan slå de ut av balanse. Bruk det til din fordel.

Men det aller beste du kan gjør for deg selv, er faktisk å gi litt mer blaffen. Du kan faktisk ikke forvente at alle liker deg, dine meninger, dine kaker eller din stil. Du er som sagt heller ikke et kinderegg.

Silje Pedersen

8 thoughts on “Du kan ikke gjøre alle til lags

  1. Viktig og bra innlegg😀 såå nydelig jakke du har. Vet du hvor man kan kjøpe fine dpngerijakker? Ha en flott dag😀

    1. Hei Jorun, tusen takk:) den er vintage fra Ralph Lauren, men du får kjøpt lignende både i vintagebutikker (Velouria Vintage i Oslo er min favoritt) eller hos billigkjedene. Så nettopp fine hos Mango eller Kappahl. Jeg skal lenke til noen neste gang jeg ha denimjakke i et innlegg:) Hilsen Silje

    1. Hei Stine, det er fra Gestuz, gammelt, men Twist & Tango har et lignende både i svart og mokka i vårkolleksjonen som er kjempefint:) Ha en fin helg! Hilsen Silje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *