Detox, mobilbruk og nye rutiner

Detox, mobilbruk og nye rutiner

Processed with VSCO with s2 preset

Nytt år, nye rutiner.

Du vet at det tar tid innen nye rutiner setter seg? Kanskje er du en av de som har gått hardt ut forrige uke med tanke om Detox, trening 4-5 ganger i uken, stå opp en time tidigere, hvit måned i januar osv. Da er det lett å falle på glattisen. Januar kan nemlig være en ganske tung og mørk måned, et brak etter en hyggelig desember. Og det er ikke lett for en stakkars sjel når man setter seg for høye mål.

For meg ble forrige uke som å gå på en hard smell. Som å stange hodet rett inn i veggen og få en dundrende hodepine. Og det endte med faktisk akkurat med en hodepine og et litt ufrivillig opphold på sofaen på fredag, samt en helg uten Instagram eller blogg. For når jeg har hodepine så klarer jeg ikke å se på skjerm eller snakke. Så det ble en liten detox. Og det er jeg faktisk veldig glad for, for endelig har jeg fått litt perspektiv💫

Men la meg spole litt tilbake. Som mange andre har vi i julen skeiet ut på det ene og det andre. “Med måtehold” går liksom ikke like bra i julen og det gjelder egentlig ganske mye. Vår snart 4 år gamle datter fikk se en del på IPad og dette endte med en ren besettelse, gråtetokter og illsinne da hun ikke fikk se når hun ville eller fikk låne min telefon. Hun er som besatt av å se på at andre leker med forskejllige leker som slim og dokker på Youtube. Da hun fikk total meltdown var det helt forferdelig, samtidig skjønte jeg med en gang at vi har selv vært veldig dårlige rollemodeller den siste tiden.

Jeg vet ikke hvordan det er med dere, men her er jo telefonen med 24/7. Ut på tur, tar bilder, kjapt svare på en meldig eller email, plinger i meldinger eller ringer. Hører på musikk eller podcasts. Kort sagt, den er med og jeg har selv skjønt den siste tiden hvor ekstremt usunt det er. Og det gjelder oss begge. Så fort man legger seg ned på sofaen for å slappe av, er det frem med telefonen isteden for å være sosiale, leke med datteren vår eller bare lese en bok eller avisen. Mye dreier seg om den telefonen. Da er det jo ikke rart at hun også blir negativt påvirket?

Ja, det er en stor del av jobben min, men jeg må finne noen nye rutiner som gjør at den ikke er tilstedeværende hele dagen. Det første jeg gjør er ofte å legge ut på Instagram på morgenen, deretter blogg. Så stories gjennom hele dagen og tilslutt Instagram på kvelden. Hele dagen svarer jeg på kommentarer og mail. Jeg synes fortsatt det er gøy etter 10 år, men nå ser jeg at det MÅ skje en forandring. Livet kan ikke bare leves på sosiale medier. Noen ganger har jeg masse å dele, andre dager er det stille og kjedelig, akkurat som hos alle andre. Akkurat som mye annet i livet, så trenger jeg nye rutiner. Og da passer det jo godt å starte det nye året med dette?

Så helgens detox kom akkurat som bestilt. For da jeg våknet på lørdag så følte jeg meg mye bedre. Såpass mye bedre at jeg tenkte at jeg ikke ville bruke 2 timer av dagen min til å være på Instagram, verken lørdag eller søndag. Jeg hadde ikke lyst til å se hva alle andre gjorde i helgen.

B50019DE-FBCF-4C6F-8693-9BE60D6B0F12

 

I løpet av helgen har vi gått på ski, lekt ute med andre og vært på cafe. Jeg har hatt telefonen med men ikke ubevisst scrollet masse eller tatt opp telefonen hele tiden. Den har ligget i jakken/vesken og vært mye på lydløs. Når vi satte oss ned i sofaen, la jeg den på soverommet til lading. Out of sight, out of mind.

Når det gjaldt datteren vår, så fant vi ut at den beste løsningen var å sende Ipaden på reperasjon. Nå er hun tilbake i strenge TV-tider. Litt om morgenen og Barne-TV på kvelden. Ellers nada. Og det gikk overraskende bra denne helgen da vi la bort alt av egne mobiler.

Og jeg kommer til å være like streng med meg selv og mannen. Ja, det er fint at alt er på ett sted. Handlelister, kalender, apper som gjør livet enklere osv. Men dette kan jo ikke være hele livet eller styre livet?

Jeg vet jeg har en spesiell jobb, men mannen min har ikke det og er allikvel veldig opptatt av telefonen sin. Samme er alle vennene våre. Er vi på middag, så er telefonen aldri langt unna. Klart at man vi sjekke innom barnevakten, men den blir jo ofte liggende etter det også. Alle må vi vise at vi er på en middag, hva vi spiser eller hvem vi er med.

Klarer dere å leve like mye i øyeblikket som dere skulle ønske? Et av mine mål for det nye året er nettopp det. Å leve mer her og nå. Ikke bekymre meg så mye og tenke for langt frem, men heller klare å nyte det som er her nå. Være mer bevisst på hva jeg bruker tiden min på, for den tiden er dyrebar. Vet du også at det kan være ganske draining/tømmende å være på hele tiden? Man får et oppsving som varer en god stund, men så plutselig er det over. Så sitter man igjen, tom og sliten.

Har dere opplevd det samme med barna? Er det ting de blir veldig opptatt av og ikke klarer å slippe? Tar gjerne i mot råd og innspill:)

Silje Pedersen

8 thoughts on “Detox, mobilbruk og nye rutiner

 1. Hei Silje
  Her i huset sliter vi hardt med skjermtid og regler nå etter jul. Har litt større barn en deg så bare glede seg ,det blir verre
  Viktig vere konsekvent for både voksne og barn. Tiden vi har sammen akuratt nå får vi aldri tilbake
  Ett spørsmål ang hud. Vet du har tatt babor crash behandling. Føler du den virkelig hjelper og du får noe igjen for pengene? Har ekstremt tørr hud både pga vinter og ellers faste medisiner jeg er nødt ta
  Vert fint med noen tips/råd
  Ha en ekstra fin mandag kveld🌸🌸🌸

  1. Hei Kristin, takk for gode innspill, jeg tror også vi bare må være veldig konsekvente. Ja, den behandlingen er veldig god for tørr hud og perfekt akkurat nå. Et alternativ som også fungerer veldig bra er å kjøpe ampuller feks 6 pakning og ta en hver dag i en uke. Da får du også maks effekt og mye mindre tørr hud. En behandling synes jeg varer ca 1-2 uker med god fukt i etterkant men så må du følge opp med produkter. Om jeg bruker peeling 2 ganger en uke + 1 ampull hver kveld + krem etterpå, så får jeg alltid veldig gode resultater. Håper det hjalp litt:) Og et tips, gå for en mye fetere krem nå på vinteren, det gjør jeg og det er stor forskjell på tørrheten:) Ha en fin fin tirsdag!

 2. Hei Silje,
  Dette er noe vi har vært litt i forkant på her i huset.Både jeg og mannen prøver generelt å stå imot mye av det alle “må ha” som de nyeste telefonene,insta, snap og apper for alt mulig. Sønnen vår er snart 14, og han fikk et nettbrett i 6-7 års alderen som han fikk bruke til avtalte tider. Vi brukte egne telefoner kun til sms og å ringe, og var derfor tilstede i hverdagen.Fra han ble født, på trilleturer og ellers var babyen prioritert.Han har nå en avansert telefon, og på skolen bruker de nettbrett til alt- hjemme spiller han på pc/ playstation,men han har en bevissthet i bunnen på at det må være en balanse.Jeg og mannen bruker ikke apper, insta ,snap etc. Jeg har en fb konto for å følge med på klassetrinnets info.Vi har vanlige smart telefoner og de brukes til sms,å ringe og foto.
  Handleliste,kalender etc er sikkert praktisk, men jeg handler med handlelapp og kalender har jeg på benken hjemme 😉
  På denne måten styrer jeg/vi unna utrolig mye mas og kjas.Jeg er opptatt av å være tilstede i øyeblikkene og det er mye lettere på denne måten 🙂

  1. Hei Live, takk for så mange gode råd! Jeg tror også på lapper og kalendere man kan skrive i og på. Med så mye skjermtid på alle føler jeg det nesten er mer stress med kalendere og handllister på telefonen. Mange gode tips jeg skal ta med meg her:) Ha en fin tirsdag!

 3. Tusen takk
  Hvilken fet krem anbefaler du? Huden sluker alt den får. Blander du noe i kremen som gjir glød/litt farge? Kommer til ta en behandling + kjøpe ny krem og en kur med ampuller. All sminke ruller av da skjønner du at huden ikke er der den skal vere,føles som sandpapir😱😱

  1. Skjønner! Da er du sikkert veldig tørr. Jeg tror en fuktbehandling vil gjøre mye. Snakk også med hudpleier om å følge opp hjemme. Har du prøvd å bruke peeling to ganger i uken for å få av all død hud? Ofte må det øverste laget bort for å starte på nytt. Akkurat nå bruker jeg Babor sin HSR Cream Rich. Den er fet og god. Men også Skinovage winter cream er en fet vinterkrem som beskytter huden. På denne tiden jeg ha en mye mer fet krem siden vi går så mye inn og ut av kulde/varme. Jeg bruker enten Babor serum foundation-denne er best når man er veldig tørr og gir veldig fin glød og farge uten å dekke for mye. Veldig drøy da du kan blande med kremen. For litt mer dekkende bruker jeg IT Cosmetics CC cream, den er også helt topp men litt mer dekkende. Prøv begge på i konsistens, så ser du forskjellen. Om sminken renner av tror jeg faktisk at begge disse to kan være bra. Håper det løser seg!:)

 4. Hei. Enig! Vi bruker altfor mye tid på den digitale verden…jeg har bestemt meg at i 2019 blir det kun en blogg jeg følger med regelmessig, og det blir din blogg. Ha en fin onsdag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *